Kilencedik rész

9.

Másnap reggel elsőnek Laskili érkezett a trónterembe néhány agyagtáblával. Upatunak már a folyosón megparancsolta, hogy senkit ne engedjen be utána, amíg valamelyikünk nem engedélyezi ezt.
  Nem tudtam aludni, Isteni Uram, egyre az járt a fejemben, amit tegnap mondtál a vízvezetékről kezdte nagy lendülettel, aztán letette elém az agyagtáblákat és lelkesen magyarázni kezdett. Az egyik táblán a város déli részének meglepően részletes térképe volt az agyagba karcolva. Felismertem a Halottak Völgyét, az utat a Barkan felé, a városfalat, és a vízvezetéket is jelölte egy hosszú, szinte teljesen egyenes vonal.
  Nézd csak, Isteni Uram mutatta Laskili.  Itt jön ki az út a Barkan utolsó sziklái közül, szerencsére elég meredek és magas sziklafalak, itt még nem tudnak szétszóródni. De az sokára lesz, mert még a második torlasszal sem tartanak sehol.
  Ha mégis kijutnak a Barkanból, a bal oldalukon a Halottak Völgye van, sokkal lejjebb, mint az út, és majdnem függőleges falai vannak. Ott még gyalog sem tudnának lemászni, a nauni pedig lovasnép mutogatta tovább. Csak az úton jöhetnek, ami először jobbra kanyarodik, aztán balra, a Barkani Kapuhoz, és közben még a harmadik torlaszt is le kell küzdeniük,. Itt van egy második sziklás dombhát, ez és a Halottak Völgye között van a kapu. Egyedül itt tudnának szélesebb vonalban támadni, és itt tudnak elkanyarodni a vízvezeték felé. A Barkan sziklái és a dombhát között talán két nyíllövésnyi a távolság, a vízvezeték pedig az úttól úgy négy nyíllövésnyire van. Ha ezen a részen csapdát állítunk nekik, akár az egész seregüket elpusztíthatjuk.
  Milyen csapdára gondolsz? kérdeztem fellelkesülve. Hátha tényleg kitalált valamit?
  Sok csapdára vágta rá habozás nélkül. Az elsőt néhány kifeszített kötél alkotná, tudod, Isteni Uram, hogy a naunik vágtatva indulnak harcba. Sok ló beleakadna és felbukna ott, és még többen botlanának bele a földön fekvőkbe... Hátrébb vermeket ásnánk, bennük kihegyezett karókkal. Ezeket valamilyen vékony vászonnal és rászórt homokkal álcáznánk. A harmadik csapda is egy árok lenne, de ebbe olajat és szurkot öntenénk, és adott jelre meggyújtanánk. A láng és a füst megriasztaná a megmaradt lovakat.
  Megoldható ismertem el. És aki ezen is átjut? Ne felejtsd el, félelmes, mindenre elszánt harcosok ezek, és valószínűleg lesznek velük aban nehézgyalogosok is.
  Erre is gondoltam, Isteni Uram. A vízvezeték oszlopai körül ott lesznek a mi íjászaink, jól láthatóan, hogy a naunik gondolkodás nélkül nekik rontsanak. A harmadik csapda az ő lőtávolukon belül fog esni, és aki azon is átjut, annak szakadatlan nyílzáporban kell továbbmennie a vízvezeték felé.
  Hívasd ide a Tanács többi tagját is mondtam. Azt akarom, hogy még ma kezdjétek el elkészíteni ezt a három védelmi vonalat.
A másik három főember, Inimma, Pilagu és Tarkumi is egyetértett abban, hogy ez a terv kivitelezhető. Még aznap délután kivonult a barkani út mellé száz ember, akik ásókkal, lapátokkal elkezdtek a megjelölt helyeken árkokat ásni. Egy tucatnyi favágó a Barkan legközelebbi fáinak esett neki, és hegyes karókat halmoztak fel a leendő árok kijelölt nyomvonala mellett.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Első könyv: Avana - Első rész

Második rész

Negyedik rész