Harmadik rész

3.

Laskili a kapcsolatfelvétel másnapján talán már említettem, hogy itt a napkelte jelenti az új nap kezdetét részletes tervet hozott a Tanácsba. Egy agyagtáblára karcolta Avana legnagyobb utcáinak és tereinek hálózatát, és kis körökkel jelölte, hol álljanak meg az Égi Hajó mását hordozó papok. Azt is megfogalmazta egy másik táblán, hogy mit hirdessenek ki a köréjük gyűlő embereknek. Igaz, hogy ezt az ünnepséget a Viking indulása óta minden évben megtartották, mégis mindig sokan nézték végig, bár az utóbbi időben már főleg a bámészkodó, ráérő gyermekek követték utcáról utcára a hatalmas, lángokat és füstöt okádó ezüst orsót hordozó menetet. A főemberek hümmögve adták kézről kézre a két agyagtáblát, de óvakodtak a véleménynyilvánítástól. Laskili bravúrosan egyensúlyozott a remények és a tények közötti keskeny mezsgyén olyan kifejezésekkel, mint az Isteni Úr testvéreinek hangja elért hozzánk, Habamu Atya akaratánál gyorsabban száguldó égi hajó, rettenetes fegyvereikkel senki sem szállhatna szembe. Nagyot sóhajtottam, elhessegettem magam elől a földi Nagytanács Etikai Bizottságának képét, és megdicsértem Laskilit, aki boldogan sietett Gurru templomába, hogy a papokkal megbeszélje az ünnepség részleteit.
A menet ez alkalommal nem Gurru templomától indult, hanem a Palota előtti térről. Laskili azt kérte, hogy ne a tetőről nézzük Enittel, hanem lent a Palota kapujában álljunk, így sokkal jobban bevésődik az emberek tudatába, milyen fontos esemény részesei lehetnek. Arra gyanakodtam, a tanítványai már egy-két nappal korábban elkezdték suttogni a városban, hogy valami nagy dolog fog történni, mert a tér tele volt emberekkel. Amikor megjelentünk a kapuban Enittel, a sokaság leborult előttünk.
Kegyesen jelt adtam a rakéta begyújtására, ami a gyakorlott papoknak alig egy percbe telt, majd felemelték a majdnem két méteres, becslésem szerint legalább egy mázsás hengert, és lassú, ünnepélyes léptekkel elindultak a kikötő felé vezető utca irányába. Úgy tűnt, most nem olyan erős a füst és a láng, mint máskor. Az utca torkolatánál, amint a tömeg szétvált előttük, a menet megállt. Az egyik pap kövér, borotvált fejű férfi erős, éles hangján elharsogta azt a néhány mondatot, amit Laskili írt az Égi Hajó érkezéséről. Az embereken izgatott morajlás futott végig, az arcukon először hitetlenkedés, majd remény és öröm tükröződött. Hol rám, hol a Viking ezüst mására mutogattak, és lelkesen tárgyalták egymás között a nagy hírt. A papok menete közben tovább vonult, a másodikként kijelölt tér felé.

Úgy gondoltam, most már felmehetünk a tetőteraszra, és onnan figyelhetjük a további eseményeket. Fentről jól látszott, amint a tömeg hullámzik az utcákon, összesűrűsödik, ahol megáll a menet, majd szétoszlik, amikor a papok továbbhaladnak.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Első könyv: Avana - Első rész

Második rész

Negyedik rész